احسان ذاکرنیادر گفت و گو با «صدای بوس» در مورد تجدید ارزیابی دارایی شرکت ها گفت: اخبار این روزها مبنی بر تجدید ارزیابی شرکت ها باعث شد تا بازارسرمایه روزهای سبزی را سپری کند. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که در قوانین سابق شرکت ها مصوباتی وجود داشت که شرکت ها هر ۵ سال یکبار امکان تجدید ارزیابی دارایی ها و افزایش سرمایه از این محل را داشتند، مشروط بر این که ظرف یکسال آن را به حساب سرمایه منتقل کنند. به نظر میرسد ماهیت بازار بر این است که تجدید ارزیابی با دفعات قبل تفاوت داشته باشد و امتیازات تازه ای برای بازار سرمایه در نظر گرفته شود.
معاون سرمایه گذاری و توسعه گروه مالی کیمیا در مورد ماهیت تجدید ارزیابی دارایی و ابعاد و اثر گذاری آن بر صورت های مالی شرکت ها افزود: موضوعی که باید در نظر گرفت این است که تجدید ارزیابی دارایی ها و افزایش سرمایه از محل آن میتواند از زوایایی صورت مالی شرکت ها را تحت تاثیر قرار دهد که یکی از آن ها مربوط به مالیاتی است که ۵ سال یکبار دریافت میشد ، اما هم اکنون به نظر میرسد امتیاز ویژه ای به شرط شفاف سازی برای مالیات ها در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: اگر دارایی هایی که تجدید ارزیابی برآن ها اتفاق می افتد استهلاک ناپذیر باشند، هزینه استهلاک برای سال مالی آینده آن شرکت تحت تاثیر قرار نمیگیرد. اما اگر دارایی ها استهلاک پذیر باشد بر سود آوری شرکت میتواند تاثیر منفی بگذارد. همچنین افزایش سرمایه اختیار طبقاتی است که شرکت ها میتوانند از محل آن تجدید ارزیابی انجام دهند که میتواند اتفاق مثبتی برای شرکت ها از زاویه های مختلف باشد.
ذاکرنیا به ظرفیت بدهی و تامین مالی شرکت ها اشاره کرد و ادامه داد: اصلاح ساختار مالی شرکت ها و خروج شرکت هایی که مشمول ماده ۱۴۱ شدند سبب شد تا بتوانند از محل تجدید ارزیابی خروج پیدا کنند،همچنین ظرفیت بدهی و تامین مالی شرکت ها اتفاقی از نوع حسابداری است که نقدینگی را به شرکت وارد نمیکند اما باعث میشود ارزش دارایی شرکتها در اقتصاد تورمی مانند ایران بروز رسانی شود.
وی افزود: تجدید ارزیابی از دید سرمایه گذاران وسهامداران مثبت است، این شفاف سازی باعث میشود نسبت هایی مانند بازدهی حقوق صاحبان سهام و دارایی ها واقعی تر باشد. همچنین تجدید ارزیابی میتواند ظرفیت بدهی و تامین مالی شرکت ها را افزایش دهد چون نسبت های مالی را بهبود میبخشد و در مواقعی که شرکت مشمول ماده ۱۴۱ شده باشد آن شرکت را ملزم میکند تا بتواند از تجدید ارزیابی خارج شود.
معاون سرمایه گذاری و توسعه گروه مالی کیمیا تصریح کرد: اگر افزایش ظرفیت تامین مالی و ارایه تسهیلات برای بانک ها وافزایش ظرفیت پذیرش تعهدات برای شرکتهای بیمه ای را تصور کنیم، میتواند به طور مستقیم بر عملیات این شرکت ها اثرگذار باشد که اتفاق مثبتی برای این شرکت ها است.
ذاکرنیا ادامه داد: سهامداران در بازار سرمایه به افزایش سرمایه علاقه دارند. وقتی دارایی یک شرکت افزایش پیدا کند به طبع سهام آن شرکت نسبت به حالت قبل وضعیت بهتری پیدا میکند. در سالیان گذشته وقتی قیمت یک سهم به زیر قیمت اسمی کاهش پیدا میکرد سرمایه گذاران آن اتفاق را مثبت تلقی میکردند و سرمایه گذاری و توثیق نقدینگی در آن سهم افزایش پیدا میکرد.
وی در پایان گفت: اگر افزایش سرمایه ای از محل تجدید ارزیابی اتفاق بی افتد و به طبع آن شرکت در جهت ظرفیت و تامین مالی و کیفیت عملیات از آن استفاده نکند باعث میشود رشد هایی که در گذشته رقم خورده بود به سرعت پس گرفته شود به همین دلیل باید با دقت به این موضوع بپردازیم و رفتار هیجانی از خود نشانندهیم تا شرکت ها به نحو احسن از آن بهره ببرند تا افزایش سود آوری شکل بگیرد.
نظر شما